2019 pentru Zana Florilor, anul 3

written by Monica | Jurnal de Fermier

ianuarie 14, 2019

M-am gandit mult la ce imi doresc pentru Zana Florilor in 2019. Este o pasiune care ma imbogateste spiritual enorm. Plantele au o frumusete si un farmec aparte, si iubirea pentru natura, pentru copaci si flori ma defineste in intregime.

Zana Florilor este un proiect de suflet pentru mine. Este legatura mea cu natura. Am crescut la Sinaia, la propriu in padure. Eu eram copilul cu casute prin copaci, care stia toate potecile din padurea din zona Pelesului si aveam mereu frunze prin par. La 20 de ani m-am mutat in Bucuresti. 11 ani mai tarziu sunt tot in Bucuresti, dar pastrez un dor imens pentru natura. Evadez cat de des pot. Zilele petrecute lucrand lavanda ma incarca la fel de mult ca o plimbare prin padure sau o tura pe munte. Poate chiar mai mult.

2018 a fost anul in care am descoperit cat de multe utilizari are lavanda si cat de puternica este ea de fapt. Parfumul acestei plante este o clipa de terapie. Calmeaza si inspira frumusete, inspira liniste si pace interioara. Cresterea lavandei m-a invatat multe lucruri, multe despre mine ca om, si m-a ajutat sa imi rezolv problema cu insomnia (in combinatie cu altele). Vreau sa ma bucur cat mai mult de ea si sa ii imprietenesc si pe altii cu ea.

 

Voi petrece mai mult timp in lavanda

Stiu deja ca anul asta voi petrece mai mult timp cu plantele mele de lavanda, este o responsabilitate pe care mi-am luat-o si pe care anul trecut am neglijat-o din cauza altor prioritati. Plantele s-au descurcat bine, dar my soul longs for it – inima mea tanjeste dupa asta. Tanjeste dupa zilele petrecute de dimineata pana seara printre ele. Tanjesc sa fiu in camp cu ele si sa ma bucur de frumusetea lor, de viata pe care ele o creeaza si o sustin. Sunt zeci de fluturi si poate sute de albine si tot felul de alte insectute. Planta asta hraneste viata, iar responsabilitatea mea se intinde si la a avea grija de acele vieti mici care au nevoie de flori ca sa traiasca.

Voi infiinta o pepiniera de lavanda

Pana acum am folosit gradina bunicii pentru a pastra in jur de 2000 de plante de lavanda pentru momentul in care ma voi extinde. In 2018 am dat 1000 din ele, am mai mutat cateva in camp, si acum am mai ramas cu cateva sute in mica gradina a bunicii. Dar la sfarsitul lui 2019 voi avea in sfarsit un spatiu dedicat propagarii lavandei mele prin butasi.

Voi invata mai multe despre plante si lavanda

Nu sunt inca un expert in cresterea lavandei. Dar invat in fiecare an. Poate doar daca as fi fost un gradinar cu adevarat sau as fi facut o facultate dedicata horticulturii, m-as fi pregatit mai mult inainte sa ma apuc sa o cresc. Dar am facut una dintre cele mai bune alegeri din viata mea cand am hotarat ca infiintez o cultura de lavanda. Si am timp sa invat, sa fac cursuri, sa citesc si sa pun in practica ce am invatat. In 2019 mi-am propus sa citesc despre plante, despre lavanda si sa planuiesc o calatorie in Franta, in campurile lor fabuloase de lavanda.

Voi folosi mai putin plastic

De cateva luni, alegem selectiv gunoiul si am realizat cat plastic consumam in fiecare luna. Asta m-a facut mai constienta despre ce cumpar si ce consum. In 2018 am reusit in mod constient sa fac alegeri care sa imi reduca consumul de plastic. Nu mai cumpar sucuri pentru ca sunt in sticle de plastic, evit sa mai cumpar pungi de plastic, folosind sacose textile in locul lor, folosesc hartie sau materiale textile pentru a ambala produsele in loc de tipla sau pungi de plastic. A fost un inceput bun, dar mai sunt multe lucruri pe care vreau sa le schimb in 2019.

Eu cred ca scopul nostru pe aceasta planeta este sa avem grija de ea. Sa fim gradinari ai acestei superbe gradini care ne daruieste viata. Si cred foarte mult in ideea ca pasii mici genereaza schimbari mari. Motiv pentru care mi-am creat un challenge pentru 2019 sa cumpar mai putin plastic. Povestesc mai multe aici, iar provocarea este libera, m-as bucura mult sa stiu ca v-am inspirat.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

>